26 Tem 2016

Signal / Kore Dizisi


TVN kanalı sayesinde harika bir diziyi daha geride bıraktık.  Signal isimli dizinin senaristliğini 3 Days dizisinde tanıdığım Kim Eun Hee yaparken yönetmenliğini Misaeng, Sungkyunkwan Scandal ve Monstar gibi dizilerden hatırladığımız  Kim Won Suk oturuyor. Yönetmen Misaeng gibi bir dizide yer aldıysa o iş tamamdır.

2016 yılında kendinde oldukça söz ettiren polisiye/fantastik Kore dizisi Signal, Profil çıkarma konusunda uzman polis Park Hae Young'un tesadüf eseri bulunduğu karakolda garip sesler duyar, sesin geldiği telsiz aracılığıyla 2000 yılında polis olan Lee Jae Han ile bağlantı kurar.  Çocukluğunda sınıf arkadaşının kaçırılma davasına tanık olan Hae Young, iletişime geçtiği bu polis sayesinde geçmişinde yaşanan bu olayı aydınlatmak için telsiz aracılığıyla birbirlerine yardım ederler. Dizinin olay örgüsü ve kurgusu bu davanın ardında başlar.

Lee Je Hoon; dizide Park Hae Young karakterini canlandırıyor. Daha önce Fashion King dizisinde izledim. Park Hae Young, profil uzmanı bir genç bir polisi canlandırmaktadır. Kendisi de bir polis olmasına rağmen polislerden nefret etmektedir. Küçük yaşta tanık olduğu bir davanın çözülmesinde etkisi olmasıyla başlayan serüvenden sonra çözülemeyen davalar ekibine profil uzmanı olarak atanır.  Lee Je Hoon'un, PArk Hae Young karakteriyle harikalar yarattığını düşünüyorum. Bir karakter hem soğuk hem sıcak nasıl olur derseniz Park Hae Young derim. Açık konuşmak gerekirse Fashion King dizisinde izlediğim de oyunculuğunu pek beğenmemiştim Fakat Signal dizisiyle beraber kendisine olan hayranlığım üst sıralara kadar yükseldi.
Kim Hye Soo; dizide Cha Soo Hyun karakterini canlandırıyor. İzlediğim ilk yapımı. Cha Soo Hyun cinayet suçları masasında başarılı bir polis olarak görev yaparken, kendini Çözülemeyen Davalar Ekibinin takım lideri olarak bulur. Kim Hye Soo'nu dizinin ilk iki bölümü izlerken bu diziye uygun olmadığını düşünerek sıkıldığımı itiraf ediyorum. Fakat geçmiş ve günümüz arasın hikayeler işlendikçe .
onun hikayesi derinden etkiledi diyebilirim. Bununla beraber Cha Soo Hyun karakteriyle beraber, Hye Soo beni daha fazla içine alabildi diyebilirim.
Cho Jin Woong, dizide Lee Jae Han karakterini canlandırıyor. Başıma bir şey gelmeyecekse eğer itiraf ediyorum, izlediğim ilk yapımı. Lee Jae Han gerçek bir polisin yapması gereken her şeyi gözü kırpmadan yapan gözü kara, cesaretli bir polistir. Suçlularla mücadele etmesinin dışında polis camiasının içindeki çürük elmalar karşıda kendine temiz bir dünya çizmeyi hedeflemiş bir polistir. Onun mottosu "sonuna kadar mücadele et, vazgeçme". Bu durumu dizide sonuna kadar yaşatan Cho Jin Woong harikalar yarattı diyebilir. İzlerken işte adalet bu olmalı gibi bir çok şey söylerken buldum kendimi.

Çocuk oyuncusundan başrolüne kadar müthiş oyunculuklara tanık oldum. Harika oyunculukların yanına tadından da yenmez bir kurgu eklersek kaliteli bir dizi ortaya çıktığını söyleyebilirim. Tek tek bütün oyuncuların performansını yazarsam unuttuğum her bir oyuncunun performansı çöpe atmışım gibi hissedebilirim. Konuk oyuncularında kalitesi konusunda hakkını veren bir dizi. Bir çok polisiye dizi izlemişimdir.  Fringe dizisinde Waltep Bishop dışında Lee Jae Han, unutamayacağım karakterler arasına adını altın harflerle yazdırdı. 


Zaman kavramı geçmiş, şimdiki ve geleceğin aynı anda yaşandığı teorisi üzerine kurulan dizi, bir telsiz aracılığıyla geçmiş ve gelecek arasında bağlantı kurarak iletişime geçen iki polisin hikayesine tanık oluyoruz. Fikir olarak orjinal değil fakat türünün kayda değer yapımlarından olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. TVN kanalının 2013 yılında yayınlanan  Nine: Time Travelling Nine Times dizisi de zaman kavramı ve paralel evren üzerine izlediğim en iyi fantastik dizilerden biri. İki dizide de benzer olaylara tanık oluyoruz. Fakat iki zaman arasındaki bağlantının nasıl olduğuna dair açıklama Nine:Tİme Travelling Nine Times dizisinde daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Bu demek değildir ki Signal dizisi kötü. 

Tabi ki hayır. 

Singal; polisiye ve zaman kavramını uygulama konusunda gayet başarılı. Çocuk istismarları, faili meçhul davalar, seri cinayetler ve adalet uğruna savaş verenlerin hikayelerin 1986-1991 yıllarında Hwaseong bölgesinde yaşanan gerçek olaylardan uyarlama olduğunu düşünecek olursak; gerçek olaylarla bağlantılar kurarak, kurguya dönüştürmesi senaristin harika bir iş çıkardığının göstergesi. Özellikle en büyük etkenlerden biri de müzikleri doğru yerde kullanarak dramatik etkiyi daha fazla ortaya çıkarırken, heyecanı canlı tutmayı da başarıyor dizi.  Kore dizilerinin geneline baktığımızda kendini beğenmiş karakterlerle dolu yapımlar arasında reel hayatta karşımıza çıkabilecek tiplemeler ve iyi kotarılmış zaman-mekan olay örgüsüyle Signal dizisi gerçekten parıldayan bir yapım olarak dizi tarihine adını altın harflerle yazdırdığını kanaatindeyim.

-Dizinin en temel olgusu bir şey değişirse her şey değişir olgusuydu. Geçmişle gelecek arasındaki değişiklikler ve senaristin kimsenin aklında soru işareti bırakmadan dizi boyunca verdiği mesajların cevabını çok güzel bir şekilde verdiği düşüncesindeyim. Dizi hakkında ayrıntılara girmek istemedim sadece yüzeysel bilgiler üzerinden düşüncelerimi paylaştım. Zira bu tür dizileri izlerken keyif alacağınızı düşünüyorum. 

Dizinin müzikleri en az kurgusu kadar güzeldi. Kim Yuna "The Road" INKI "Person That Should Leave" Jang Beom Jung "Recal" Jo Dong Hee "Happy Person" Lee Seung Yul "As Flowers Bloom" şarkıları benim dikkatimi çeken şarkılarıydı.

Albümü dinlemek için; TIKLA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi lütfen benimle paylaşın..