14 Şub 2014

Kış Olimpiyatlarında İçimizi Isıtan Patenciler

Dün akşam ne izlesem diye kanalları dolaşırken TRT Spor'da Suçi'de ki Kış Olimpiyatlarına denk geldim. Kısa programda "Erkekler Artistik Buz Pateni" yarışmasını izlemeye başladım. Patenciler şarkı eşliğinde kaymaya başlayınca şaşkınlıkla izlemeye devam ettim. Ülkemizde spor olarak futbol, sonrasında basketbol son yıllarda Fenerbahçe ve milli takım sayesinde voleybolda ilerleme kaydetmemize rağmen buz pateni kültürü pek yaygın değil. Futbol, basketbol ve voleybol kurallarına hakim biri olarak buz pateni için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. İzlerken spiker sayesinde bir çok kural ve hataların neler olduğu çözdüm. Bilmeyen biri olmama karşın dün izlediğim sporcular olağanüstüydü...
Kısa Programda;
  1. Yuzura Hanyu 101,45 (Japon) 
  2. Patrick Chan 97,52 (Kanada) kendisi çin asılı..
  3. Javier Fernandez 86,98  (İspanya) son 3 yılın dünya şampiyonu"
Hanyu ISU şampiyonasında  kısa programda 100 puan sınırını aşan ilk patenci olmayı başardı. Öğrendiğim kadarıyla geçen sene ISU Grand Prix'de 100 Puanı zorlamış. Dün TRT Spor'da buz pateni şampiyonasını sunan spiker 19 yaşındaki Hanyu ısınmaya başlayınca "Bu çocuğa dikkat edin" dedi. Abartıyor heralde diye düşünürken kendi kendimi yalanladım. Öyle bir tekniğe sahip ki estetik ve artistlik işin içine girince o ana kadar yarışan herkesi solda bıraktı.. Mükemmel denebilecek Dörtlü toeloop (arka arkaya havada dönüş) üçlü axsel ve üçlü lutz-üçlü toeloop kombinasyonu yaptı. Hatasız tamamladı. Hele o dizlerinin üzerinde döndüğü an hissettiği duygu içimde yaşadım. Abartma kızım demeyin ciddiyim!



İkinci olan Kanadalı Patrick Chan; kısa programında dörtlü toeloop-üçlü lutz yapmasına rağmen üçlü axelde denge kaybı yaşadı. Eğer o denge kaybını yaşamasaydı, 100 sınırı aşardı. Teknik ve artistlik konusunda Hanyu'dan sonra Kanadalı olduğu için favori patenciydi. 


Son üç yılın dünya şampiyonu İspanyol Fernandez, dörlü salchow'dan ve üçlü lutz-üçlü toeloop kambinasyonundan sendeleyerek çıktığından puan kaybetti. spinleri zorluk dereceside oldukça iyiydi. Hanyu performansını o kadar iyi gerçekleştirdi kli sonrasın da yarışan patencilerin üzerinde baskı oluştu. O baskı hissedenlerden biri Fernande oldu. 



Serbest programa kalamaya hak kazanan 24 patenci var. Bugün saat 17:00'de TRT-Spor kanalında yayınlanacak. 
Birazda işin teknik kısmından size bilgi vereyim. Araştırmalarıma göre buz pateninde 6 önemli atlayış vardır. Bunlardan üçü ayağa buz vurup güç alarak diğer 3ü havaya sıçrayarak gerçekleştirilir. 

Ayağı buza vurup güç alarak yapılanlar;
  1. Toeloop
  2. Flip
  3. Lutz
Havaya sıçrayarak yapılanlar;
  1. Salchow
  2. loop
  3. Axel
Bu atlayışlar tek başına yapıldığı  gibi arka arkaya kombine bir biçimde de yapılabilir. Kombine atlamalar patencilere daha çok puan kazandırır. Atlayış, tekli, ikili,üçlü, dörtlü olarak gösterilebilir. Havada döndüğü sayı kadardır. Hanyu'nun yüksek puan olmasında ki en büyük etken ise teknik olarak yaptıkları. Havada dörtlü axel yaptı arka arkaya kombin yaparak.

Hanyu'nun geçen sene 99,84 aldığı ISU performansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi lütfen benimle paylaşın..