16 Ağu 2017

Circle: Two Worlds Connected / Kore Dizisi

"İki Dünya… Onların aradıkları tek bir gerçek var.”


Bir TVN klasiği güzel bir diziyle daha sizlerle birlikteyim. Dizinin senaristliği Kim Jin-Hee, Yoo Hye-Mi, Ryoo Moon-Sang, Park Eun-Mi yaparlarken yönetmen koltuğunda Min Jin Ki oturmaktadır. Dizi İki farklı zamandan oluşacak. Birincisi günümüzde (2017), ikincisi 2037'ye ilerleyecek. İnsanlar, dünyaya gelen uzaylılardan yararlanmaya çalışırlar ve ardından gelen ittifak, direniş ve sevgi konusunu içerir.

Uzaylı ya da değil, önemli değil. 
Sadece unut ve yaşa."

Yeo Jin Goo; dizide Kim Woo Jin karakterini canlandırıyor. Daha önce The Moon Embracing The Sun, I Miss You, Orange Marmalade dizilerinde izledim. 2017 yılında yaşayan ve bir üniversite öğrencisidir. Küçük yaşta babası kaybolmuş, ikiz kardeşide hapise girmiştir. Her şeyden uzak kendi halinde üniversitesini okurken gizemli intiharlar meydana gelir ve olaylar silsilesi burada başlar. Jin Goo çocuk oyuncu olarak başladığı kariyerine başarılı bir aktör olarak yaşamına devam ediyor. Ses tonu ve gülüşü kesinlikle efsane!



"Bekle, nerede olursan ol seni bulacağım."
Kim Kang Woo; dizide Kim Joon Hyuk karakterini canlandırıyor. Daha önce Goodbye, Mr Black dizisinde izlemiştim. 2037 yılında yaşayan ve bir dedektif olan Kim Joon Hyuk'un yaşadığı zaman iki alana ayrılmıştır. Birine 'akıllı bölge' denilmektedir. Bu bölgede suç, hastalık ve mutsuzluk duygusu olmaksızın yenilikçi bir sitem vardır. Diğer bölgeye 'genel bölge' denilmektedir. Bu bölgede ise 'akıllı bölge'nin tam tersidir. Burada suç ve hastalık kol gezmektedir. Joon Hyuk 'genel bölge'de dedektif olarak görev almaktadır. Kim Kang Woo aşırı karizmatik Oyunculuğu da kendisi kadar iyi diyebilirim.


 "Benimde bir uzaylı olduğumu
düşünüyor musun?"
Kong Seung Yeon; dizide Han Jung Yeon karakterini canlandırıyor. Daha önce My Lovely GirlSix Flying Dragons dizilerinde izledim. dizide 2017 yılında yaşayan ve bir üniversite öğrencisi olan Jung Yeon karakterini canlandırmaktadır. Onun karakteri, Woo Ji  ile aynı üniversiteye gitmektedir. Bir gün, arkadaşı birden bire ölür. Bundan şüphelenen Jung Yeon gerçeği araştırmaya karar verir. O, 2037 yılında gerçekleşen gizemli bir davanın anahtar figürüdür. Kong Seung Yeon'un bende bıraktığı iz Six Flaying Dragons dizisiyle oldu. O dizide olduğu gibi bu dizide güçlü bir karaktere hayat veriyor. Güzel işler başaracak aktristlerden biri.


"Mantıklı olan kötü duygular hissetmemektir."

Lee Gi Kwang; dizide Lee Ho Soo karakterini canlandırıyor. Daha önce Me Too, Flower! dizisinde izledim. Dizide 2037 yılında yaşayan Ho Soo, 'akıllı bölge'de bir kamu görevlisi olarak görev almaktadır. Gizemli bir dava için akıllı bölgeye geçen dedektif Joon Hyuk ile davanın peşine düşerler. Eski Beast adıyla bilinen şimdi isimleri Highlight olan grubun üyesidir. Gi Kwang çok fazla dizisine hakim değilim. Bununla birlikte bu diziden sonra hepsini izlemeye karar verdim.





An Woo Yeon,dizide Woo-Jin'in  ikiz kardeşi olan Kim Beom Gyoon karakterini canlandırmaktadır. Daha önce Bubble Gum, Jealousy Incarnate, Strong Woman Do Bong-Soon dizilerinde izledim. Onun karakteri, takıntılı olabilecek derecede uzaylılar hakkında komplo teorileri olan birisidir. An Woo Yeon gümbür gümbür geliyor. Strong Woman Do Bong Soon ile güzel bir çıkış yakalayan genç aktör, bu diziden sonra dört farklı projede daha yer alacak.




Bölümleri 2 kısma ayırmışlar, ilk kısımda günümüzü 2. kısımda 2037'yi izliyoruz. 2. kısmın adı Cesur Yeni Dünya. Ardından gelen bir çok dizi, film, romana esin kaynağı olmuş Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya'sından bir çok iz görüyoruz. Sırf bunun için bile türünü seven biri olarak bile izlenir. Huxley'in Brave New World/Cesur Yeni Dünyası bilim kurguda önemli bir dönemeç olmasıyla birlikte burada bir biçimde anmaları hoş olmuş. 

Dizinin konusu alıştıklarımızdan çok farklı, taze bir konu bu yüzden işlenen cinayetlerle, kaybolan kardeşlerle bir de içine 2037 hikayesinin girmesiyle çok heyecanlı. Yıl 2017 de olsa 2037 de olsa hep parası olanlar yaşıyor. Kore'nin o dönemdeki toz bulutu altındaki hali çok korkutucuydu. Geçmiş ve şimdiki zaman şeklinde oluşu ve bunu işleyişleri mükemmeldi. Senaryo, kurgu, oyunculuklar tam yerindeydi. Hiçbir sahne olmadı ki 'ne gereksiz, bu olmasa da olurmuş, ne mana' dediğim, ya da hiçbir ayrıntı olmadı ki boşu boşuna gösterilmiş, bir bulmaca çözer gibi izledik diziyi resmen. Son zamanlarda izlediğim en iyi dizilerden biriydi. Fantastik diziler arasında da en'lerle yarışır cinstendi. Zira zor bir kulvar ve genelde ele yüze bulaşır ama bu sefer olmuş. Tek eksiği sinematografiydi, keşke daha fazla bütçesi olsaymış da geleceği daha iyi gösterebilselermiş. He bir de bilim etiğine teğet geçmişler, biraz daha yer verilebilirmiş sanki ama 12 bölüm için gayet tadındaydı. Dizi son iki bölüme kadar her şey geçmiş ve şuan ki zaman programlı olduğundan daha yavaş ilerledi ve son iki bölüm her şey bir anda bir nihayete kavuştu gibi durdu. Aslında her şey bir anda açığa çıkmadı. Senarist bunları önceki bölümlerde hissettirdi zaten. Bir çok izleyici 16 bölüm olsaydı diyordu ama zaten artık adım adım final içerisine girdiğimi 9. 10. bölümlerde hissettirmişti bize senarist. Ekstra 4 bölüm daha bizi fazlası ile boğar ve sıkardı. 
Dizide ikisinin diyalogları en çok hoşuma giden kısım oldu :)


Uyarı: Spolier içerir

Dizi farklı bir sonla bitebilir miydi? Evet. Ama önemli olan sonu değil sürecin kendisiydi, o yüzden nasıl bittiği pek de önemli değil zira hiçbir son tatmin etmeyecek zaten bizi. Oyuncuların hepsi iyiydi ama Byul, Bluebird ve Jung Yeon'a can veren Kong Seung Yeon bence çok çok iyiydi. Bum Gyun'un 2037'de neden gözlük takmadığına bile değindiler. İki kardeşin bir uzaylının gelmesiyle neler yaşadığını izledik. O bakımdan uzaylı neden geldi gibi kısımlara çok takılmadım. İleri teknolojiyi getirmek için gelmiş olabilir ama Byul'un dediği gibi insanların açgözlülüğü böyle bir şey gerçekten yaşansa benzer sonuçları doğurur sanırım. Hikaye tam dizinin adına uygun şekilde bağlandı bence. İkinci sezon için de açık kapı bıraktılar. Sonunda dizide yer almış tüm karakterleri göstermeleri de ayrıca hoşuma gitti.

Yorumlardan anladığım kadarıyla bir çok kişi 2022 de çekilen fotoğrafa senaristin açıklık getirmediğini söylüyor. Ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum. 2022 de ilk başarılı klon (yani hayatta kalabilen klon) yapılıyor. Woo Jin den alınan bellek klona yüklenmeden önce fotoğraf çekildi ve ondan sonra klona Woo Jinin hafızasını yükleyip, uyuttular. Boşuna yönetmen ilk başarılı klonun 2022 de olduğunu gözümüze sokmazdı. Orada ki amaç 2022 de çekilen fotoğrafa atıf yapmaktı. Finalle ilgili yorum yapmaktan ve Woo Jin'in 2022'deki fotoğrafına açıklama getirmekten asıl yazmak istediklerimi atladığımı fark ettim. Son bölümde verilen mesajları ciddi anlamda beğendim. Prof. Park'ın "Tek istedikleri mutlu olmaktı, ben de istediklerini verdim onlara" sözleri ve bunun bedelinin bizi biz yapan anılarımızı unutmak ve bizi insan yapan duygularımızı yaşamamak olduğunu anlatan Lee Ho Soo'nun konuşması üzerine çok şey yazabilirim ama kısaca günümüz değerleri ve içinde yaşadığımız sisteme finalde sağlam bir gönderme yapıldı. Konuşmayı Lee Ho Soo'ya yaptırmaları da çok hoşuma gitti ve izlediğimiz hikayesini düşününce ona yakışırdı zaten.


Bir de son sahnede Jung Yeon'un gözlerinin değişmesi 2. sezon için açık kapı bırakmak amaçlı olabilir diye düşünmüştüm ilk izlediğimde ama klon Woo Jin ile uzaylı Byul aşkı mantığını da tamamlayan nokta oldu bence. Umarım 2. sezonu olur dizinin. Bilim kurgu bir dizide karakterlerle bağ kurmadan uzaylılar konusuna girilseydi sanırım bu kadar beğenilmezdi dizi. Şimdi artık 2. sezon olursa rahatlıkla girebilirler o konulara. 

Dizide iki güzel şarkıyı sizinle paylaşacağım. Kwak Jin Eon "Walk with Me" U JI (BESTie)Feat. Andup - "Alive" benim dikkatimi çeken dizilerden biri. Bilim kurgu severler için biçilmiş kaftan bir dizi. Umarım beğenirsiniz.

Dizi için puanım; 9/10

2 yorum:

  1. Bu diziyi merak ediyordum. Ben de izleyip en kısa zamanda blogumda yer vereceğim. Ama sizin ki kadar iyi olmayabilir benimki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilim kurgu seviyorsan kaçırma derim. Senin yazını da zevkle okuyacağım :)

      Sil

Düşüncelerinizi lütfen benimle paylaşın..