15 Kas 2017

Criminal Minds / Kore Dizisi


TVN kanalının yayınladığı Criminal Minds dizisini senaristliği Hong Seung-Hyun yaparken yönetmen koltuğunda IRIS dizisinden tanıtığımız Yang Yun-Ho veHeartless City dizisinden hatırladığım Lee Jung Hyo oturuyor. Konu olarak, aralarında dahi profilcilerinde bulunduğu bir grup ajanın seri cinayet davalarını suçluların bakış açısıyla bakarak çözmesini konu almaktadır.


Lee Joon Gi (Lee Jun Ki); dizide Kim Hyun-Joon karakterini canlandırıyor.Daha önce Arang and the Magistrate, Two WeeksScholar Who Walks the Night, Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo dizilerinde izledim. İkinci nesil bir polis memuru olan Kang Ki Hyung'un önerisi üzerine NCI'ye katıldı. Başlangıçta, EOD konusunda uzmanlaşmış bir SWAT subayı olarak, bir olay sırasıdan patlayan bomba yüzünden astlarından birinin ölümüne tanık olduktan sonra, soruşturma sorumlusu olarak Şiddet Suçları Birimine geçti. Çocukluğunda babasının şüpheli tarafından öldürüldüğüne tanık oldu ve suçlular için çok az sempati duyan birisidir.Doğası gereği ne kadar küstah olursa olsun işinden başarılıdır. Kendisi detay, keskin içgüdüler ve doğru profillendirme becerileri ile hızla kanıtlamış birisidir.  Lee Jun Ki; tarihi dizilerin oyuncusu derler. Ama ben onu Two Week dizisinde izlediğimde kendisine hayran olmuştum. Bu tür dizilerin en çok yakıştığı aktörlerin başında geliyor. Bir de romantik-komedide tekrar izlesek ne hoş olurdu.

Son Hyun Joo; dizide Kang Ki-Hyung karakterini canlandırıyor. Daha önce 3 Days ve Signal dizilerinde izledim. O kriminoloji üzerine bir kitap yayınlayan ekip lideri ve usta bir NCI profileridir. Kendine has ve dışavurumcu dış görünüme rağmen, ikinci ailesi olarak gördüğü takımına derinden önem veriyor. O ve eşi Seo Hye Won'un Han Byul adlı bir oğlu var.  O, bir suçlunun aklından geçenleri anlayabilen ve böylece suç vakalarını büyük bir soğukkanlılıkla çözen Kore’nin en iyi profilcilerinden biridir. Usta oyuncu müthiş bir ekran yüzü var. Bu tür dizilere de fazlasıyla yakışıyor. 
Moon Chae Won; dizide Ha Sun Woo karakterini canlandırıyor. Daha önce My Fair Lady, Nice Guy, Good Doctor Goodbye Mr. Black dizilerinde izledim. Bir NCI temsilcisi ve davranış analisti, mütevazi tavırları ve titizliği onunla Hyun Joon arasında bir sürtüşmeye neden olan bir unsur. Hyun Joon'un aksine, protokolü takip etme eğilimindedir. Hyun Jun gibi eski bir polis memurudur.Onun karakteri, kanuna ve ahlaka aykırı olduğunu düşündüğü hiçbir şeyi yapmayan bir yaşam prensibine sahiptir. O, işini büyük bir tutkuyla yapmaktadır ve tereddüt etmeden kendisini tehlikeli durumlara atmaktadır. Chae Won özlediğim oyunculardan biri. İlk Nice Guy dizisinde izlemiş soğuk tavırlarına hayran kalmıştım. Öyle her dizide yer almıyor ama yer aldı mı da hakkını veriyor.
Lee Sun Bin; dizide Yoo Min-Young karakterini canlandırmaktadır. Daha önce Madame Antoine, Squad 38Missing Nine dizilerinde izledim.  NCI'nın medya irtibat görevlisidir ve basın konferanslarını yönetir. Kız kardeşi ve kayınbiraderi ölümünden beri yetim kalan yeğeni Ha Eun'un koruyucusudur:  Lee Sun Bin'e bu tür diziler ve roller çok yakışıyor. Bir bayan olarak biçilmiş kaftan. Karizmatik bir kadın haline dönüşüyor.  Yeni nesil oyuncular arasında dikkatimi en çok çeken oyunculardan biri.

Yoo Sun; dizide Na Na Hwang karakterini canlandırıyor. Kendisini izlediğim ilk yapımı oldu. O, bilgisayarından destek sağlayan NCI'nin kabarık teknoloji analistidir. Ben bu kadını görsem harika bir hacker olacağı aklıma hiç gelmezdi. Orjinal karaktere benzetilmeye çalışılmış fakat pek başarılı olduğunu söyleyemeyeceğim. Belki de ilk o kadını izlediğim için olabilir. Fakat bu demek değil ki oyunculuğu kötü, hayır iyiydi. Sadece karakteri orjinal değildi.


Go Yoon dizide Lee Han karakterini canlandırıyor. Daha önce IRIS 2, Hotel KingMr Baek dizilerinde izledim.  O, biriminin en genç ajanıdır ve davranış analizinde bir dahidir. Çift anadal yapmış bir psikolog ajandır. Ben Goo Yoon'u izlerken karşımda gerçekten uzman biri varmış gibi hissediyordum. Bir çok kişi orjinal karaktere benzemediğinden gem vurmuş. Evet onunla birebir aynı olmasını beklemek saçma. Birbirinden farklı kültürlerde çekilen iki farklı yapım. Bence benzememesi gayet normal.


  • Amerikan versiyonunu izlemeyenler için ufak bir bilgilendirme yapıyım dizide bol bol 'profil' lafını duyacaksınız çünkü bu ekip seri katillerin davranış şekillerinden, aile yapısından, nasıl bir çocukluk geçirdiğinden onların profilini oluşturuyor ve şu an ne yaptığını, gelecek hamlesini, kaçırdığı insanları henüz öldürüp öldürmediğini, ne zaman öldüreceğini gibi tahminlerde bulunuyorlar.
  • 12 sezonu yayınlanan 13. sezonunun onayını almış Criminal Minds dizisinin 20 bölümlük hızlandırılmış kursu gibi düşünebilirsiniz. Özellikle akılda kalıcılığı yüksek olan bölümleri ele almışlar. Bu nedenle izleyenler dizinin sonunda ne olduğunu hatırlayabilir. Şu şekilde anlatayım, senarist  rahat bir üç bölümü tek bölüme sığdırmaya çalışmış.  Hızlı bir fragman izlemiş gibi olacaksınız. Fakat hiç izlemeyen biri, dizi yi tartışılmaz derecede güzel bulacaklarına eminim.
  • Her bölüm ayrı bir suç ve suçlu üzerinden ilerliyor. Fakat dizinin ilk bölümünden başlayıp devam eden asıl bir olay daha mevcut. Konu olarak sürükleyici oluşu ön planda. 
  • Konu suçlular üzerinden ilerlediği için konuk oyuncular as karakterlerden daha ön planda oluyor. Doğru olanı da bu diye düşünüyorum. Fakat bir kesim bu durumdan rahatsız olmuş. Ana karakterlerin konuk oyuncu gibi durduğuna dair yorumlar okudum. Belki de bu tür çok dizi izlediğimden olacak bu durum bana garip gelmedi. Zira olayı, suçu, nedenini açıklayabilmeleri için tabi ki suçlu üzerinden ilerlemesi gayet normal diye düşünüyorum. 
  • Dizinin konuk oyuncuları öyle tanımadığınız oyuncularda değil. Her biri kendini kanıtlamış oyuncular. Durum böyle olunca izlerken keyif alıyorsunuz.
  • Müziklerine gelecek olursam; N.Flying grubundan Yoo Hwe Seung "Another Day" Flowsik "Feat.강Davichi "Higher Plane" benim dikkatimi çeken şarkılar oldu. 
  • Her ne kadar karakter ve tip ortaklığı olsa da Amerikan Criminal Minds gibi olmasını beklemek biraz saçma geliyor bana. Orjinaller her zaman farklı olur. Bu tip dizileri ön yargıları bir kenara koyup yeni bir kitaba başlar gibi izlemeniz gerekiyor. Onların elinde ve onların kaleminde yine onların istediği gibi şekillenmesi gayet normal. Hatta bundan daha normal bir şey yok. Bunları gözardı ederek izlerseniz seyir zevki yüksek bir yapımı izlemiş olacaksınız.


Dizi için puanım; 7,8/10

6 yorum:

  1. Bütün düşüncelerimi dile getirmişsin, kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir diziydi ben gözlüklü ablamizi da başarılı buldum açıkçası nereye kadar dominant yüz ifadeleri diziye renk katmış desek yeridir. Ki sa Lee joon gi yeri ayrı.

    YanıtlaSil
  3. Dizide aşk hiç mi yok yani aşık olmuyorlar mı birbirlerine

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her bölüm farklı konu işleniyor. Yok denecek kadar diyebilirim. Eğer çok olsa orjinaline benzemezdi. Bu haliyle dizi bayağı iyi..

      Sil

Düşüncelerinizi lütfen benimle paylaşın..